Kokteilis Black Manhattan




Black Manhattan: Tamsus klasikinio Manhattan posūkis


   60 ml rugių viskio arba burbono
   30 ml amaro (pvz., Averna arba Ramazzotti)
   2–3 lašai Angostura bitters
   Ledo kubeliai
   Kokteilinė vyšnia papuošimui


   Į maišymo stiklinę su ledu supilkite viskį, amaro ir Angostura bitters. Maišykite šaukštu apie 20–30 sekundžių, kad gėrimas atvėstų ir skoniai susijungtų. Nukoškite į atšaldytą kokteilio taurę (martini glass). Papuoškite kokteiline vyšnia. Maišymas (o ne plakimas) išlaiko skaidrų, glotnų skonį. Alkoholio kiekis apie 30–35%, todėl jis yra stiprus ir intensyvus.

   Black Manhattan siūlo rugių viskio (aštraus) arba burbono (saldoko) poskonį, subalansuotą amaro kartumu, kuriame jaučiamos žolelių, karamelės ir šokolado natos. Angostura bitters prideda prieskonių (gvazdikėlių, cinamono) akcentų. Skonis yra sodrus, sudėtingas, su kartoku poskoniu, primenančiu tamsų šokoladą ar espresso, idealiai tinkantis lėtam gurkšnojimui. Black Manhattan moderni, tamsesnė klasikinio Manhattan versija, pakeičianti saldųjį vermutą amaro likeriu (dažniausiai Averna), kuris prideda kartumo ir žolelių gilumo. Sujungiant rugių viskio ar burbono turtingumą su amaro sudėtingumu ir Angostura bitters prieskoniais, šis kokteilis patiekiamas atšaldytoje kokteilio taurėje, papuoštas kokteiline vyšnia. Tai rafinuotas, stiprus gėrimas, tinkantis vakarams, kai norisi kažko intensyvaus ir unikalaus.

   Black Manhattan atsirado XXI a. pradžioje, per craft kokteilių renesansą, kai barmenai eksperimentavo su kartesniais ingredientais, tokiais kaip amaro. Pirmą kartą priskiriamas barmenui Todd Smith, dirbusiam San Francisko bare Bourbon & Branch apie 2005 m., šis kokteilis atspindi šiuolaikinę tendenciją kurti sudėtingesnius, kartesnius klasikinių gėrimų variantus. Pavadinimas Black nurodo tamsesnę spalvą ir gilesnį skonį, kurį suteikia amaro, dažnai sicilietiškas Averna. Black Manhattan atspindi XXI a. kokteilių tendenciją, kur amaro tapo mėgstamu ingredientu tarp mixologų, ieškančių gilesnių skonių. Kai kuriose variacijose naudojami kiti amaro, pvz., Cynar ar Fernet-Branca, keičiantys kartumo profilį. Kokteilis dažnai siejamas su modernia Niujorko barų scena, tęsdamas Manhattan palikimą. Nealkoholinė versija galima, naudojant nealkoholinį viskį ir kartųjį sirupą vietoje amaro.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال