Moscow Mule Pitcher: puikus kompromisas tarp atrodo nuostabiai ir lengva paruošti.
500 ml degtinės
6-8 laimai (sultys ir žievelės)
1,5-2 litrai imbierinio alaus
Šviežių mėtos lapelių
Ledas
Dideliame ąsotyje sumaišykite degtinę ir šviežiai spaustas laimo sultis. Jums reikės apie 250 ml laimo sulčių, tai maždaug 6-8 vidutinių laimų. Išspauskite sultis ir įpilkite į pitcher'į kartu su degtine. Pridėkite laimo žieveles, kurias nupjovėte nuo laimų prieš spausdami sultis. Žievelės suteiks papildomo citrusų aliejų aromato. Įmeskite gerą saują šviežių mėtos lapelių, lengvai suspausdami juos rankoje prieš įmesdami, kad atsiduotų aromatai. Kruopščiai išmaišykite visus ingredientus. Uždenkite ąsotį ir laikykite šaldytuve nuo 30 minučių iki kelių valandų, kol ateis laikas tiekti. Šaldymas leidžia skoniams susijungti ir užtikrina, kad bazinis mišinys bus šaltas. Kai svečiai atvyksta, pripildykite taures ar puodelius gausiu ledu. Variniai puodeliai yra tradiciniai Moscow Mule patiekimui ir atrodo ypač įspūdingai, bet tinka ir highball tipo stiklinės. Į kiekvieną taurę įpilkite degtinės ir laimo mišinio, užpildydami apie trečdalį ar pusę taurės. Užpilkite imbierinį alų, palikdami šiek tiek vietos viršuje putoms. Išmaišykite švelniai. Papuoškite kiekvieną taurę šviežia laimo skiltele ir mėtos šakelę. Patiekite iškart.
Moscow Mule Pitcher yra gaivinančio, aštroko skonio kokteilis su ryškiu imbiero charakteriu ir citrusų gaivumu. Aromatiniame profilyje dominuoja imbierinis alus, kurio šviežias, aštraus imbiero kvapas iškart jaučiamas. Laimo citrusinis aromatai prideda švelnumo ir šviežumo, o mėta suteikia papildomo vėsumo. Degtinė beveik bekvapė, bet jos neutralumas leidžia kitiems ingredientams spindėti. Skonio pradžia aštriai imbierinė, laimo rūgštis seka iškart po imbiero aštrumo, suteikdama citrusinio gaivumo ir balansuodama imbiero intensyvumą. Degtinė prideda alkoholinio stiprumo ir gerai integruoja su kitais ingredientais. Mėta įneša šviežumo ir lengvą vėsų efektą, kuris ypač jaučiamas nosyje. Viduryje skonis išlieka gaivinantis, su tęsiančiu imbiero aštrumu ir citrusų rūgštimi. Galas vidutinio ilgumo, su liekančiu imbiero šiltumu ir laimo gaivumu. Tekstūra lengva, gazuota, atgaivinanti. Moscow Mule nėra saldus kokteilis, jis veikiau aštriai gaivus, su ryškiu charakteriu. Tai kokteilis tiems, kas mėgsta imbiero skonį ir nori kažko energingo, išsiskiriančio iš įprastų saldžių gėrimų.
Moscow Mule turi įdomią kilmės istoriją, kuri prasidėjo Amerikoje 1940-ųjų pradžioje ne dėl kulinarinės inovacijos, o dėl marketingo būtinybės. 1941 metais trys verslo partneriai susitiko Los Andžele Cock 'n' Bull bare: John G. Martin, kuris neseniai įsigijo teises platinti Smirnoff degtinę Amerikoje, Jack Morgan, Cock 'n' Bull baro savininkas, kuris gamino savo imbierinį alų, ir Sophie Berezinski, kuri turėjo įmonę, gaminančią varinius puodelius. Visi trys turėjo problemą: amerikiečiai negėrė degtinės, imbierinis alus nebuvo populiarus, o variniai puodeliai nesipirko. Martin ir Morgan nusprendė sukurti kokteilį, kuris apjungtų visus tris produktus. Jie sumaišė degtinę, imbierinį alų ir laimą, patiekė variniam puodelyje ir pavadino Moscow Mule. Pavadinimas buvo genialus: Moscow dėl Rusijos asociacijų su degtine, o Mule dėl imbierinio alaus įkandimo, kuris priminė mulo spyrį. Variniai puodeliai tapo kokteilio prekiniu ženklu, ne tik dėl estetikos, bet ir dėl to, kad varis atšaldo gėrimą ir išlaiko šaltį ilgiau nei stiklas. Be to, šaltas varis ant lūpų sukuria unikalų pojūtį, kuris prideda patirties. Martin ir Morgan pradėjo agresyvią marketingo kampaniją. Jie keliavo po Amerikos barus su lagaminų, pilnu vario puodelių ir Polaroid fotoaparatu. Jie įtikindavo barmenus paruošti Moscow Mule, fotografuodavo juos su gėrimu ir palikdavo nuotrauką bare kaip įrodymą, kad jų baras dabar siūlo šį naują, madingą kokteilį. Taktika suveikė. Iki 1950-ųjų Moscow Mule tapo vienu populiariausių kokteilių Amerikoje, ypač Holivude ir tarp įžymybių. Tai padėjo Smirnoff degtinei tapti dominuojančiu degtinės prekių ženklu JAV ir iš esmės sukūrė degtinės rinką šalyje, kur anksčiau degtinė beveik nebuvo geriama.
Moscow Mule populiarumas sumažėjo po 1960-ųjų, kai tapo madingais kiti kokteiliai. XXI amžiaus antrajame dešimtmetyje Moscow Mule patyrė didžiulį atgimimą, tapęs vienu populiariausių kokteilių craft barų scenoje. Variniai puodeliai vėl tapo madingi, stipriai prie to prisidėjo Instagram kultūra, nes gėrimas atrodo labai fotogeniškai. Šiandien Moscow Mule yra standartinis barų meniu punktas visame pasaulyje, su daugybe variacijų: Kentucky Mule su bourbon, Mexican Mule su tequila, Irish Mule su viskiu.
Moscow Mule Pitcher geriausiai tinka vasaros vakarėliams, lauko susibūrimams, barbekiu ar bet kokiam socialiniam įvykiui, kur reikia paruošti gėrimą dideliam kiekiui žmonių be sudėtingo darbo. Tai dienos ar vakaro gėrimas, idealus karštomis dienomis, kai norisi kažko atgaivinančio. Užkandžiai turėtų būti aštrūs, pikantiški, azijietiško ar meksikietiško stiliaus patiekalai puikiai derantys su imbiero aštrumu: tacos, nachos, buffalo wings, sushi, spring rolls, pikantiški riešutai. Moscow Mule aštrumas ir gaivumas puikiai valo gomurį po riebaus ar aštraus maisto. Patiekimas ąsotyje leidžia lengvai papildyti svečių stiklines, o jei liko dalis mišinio, jį galima uždengti ir laikyti šaldytuve kitam kartui. Variniai puodeliai, jei turite, prideda autentiškumo ir estetikos, bet puikiai tiks ir bet kokios stiklinės. Moscow Mule Pitcher yra įrodymas, kad marketingo genialumas gali sukurti kulinarinę klasiką, o geras kokteilis išlieka aktualus per dešimtmečius.
