Blue Blazer: Ugningas ir legendinis karštas kokteilis
60 ml škotiško viskio (50–60 % ABV, pvz., Laphroaig, Talisker)
60 ml verdančio vandens
10–15 ml paprastojo cukraus sirupo arba 1 arb. š. cukraus
Citrinos žievelė (tik aliejai, ne sultys)
2 storosienės sidabrinės arba ugniai atsparios metalinės taurės (mugs) su rankenomis
Degiklis arba dujinė viryklė
Atlikite atsargiai! Abi taures pašildykite karštu vandeniu. Į vieną taurę supilkite viskį ir cukraus sirupą, į kitą verdantį vandenį. Uždekite viskį (jis turi lengvai užsidegti). Laikydami taures per ištiestą ranką, lėtai pilkite degantį viskį iš vienos taurės į kitą, susidarys ilga mėlyna liepsna (blue blazer). Kartokite 4–6 kartus, kol cukrus ištirps ir gėrimas gerai susimaišys. Užgesinkite liepsną uždengdami antrąja taure. Supilkite į pašildytą karšto gėrimo taurę arba metalinį puodelį. Papuoškite citrinos žievele, suspauskite virš gėrimo, kad išsiskirtų aliejai.
Karštas, stiprus, švelniai saldus, su škotiško dūmo ir citrinos aliejaus aromatu. Alkoholio kiekis apie 25–30 %, bet karštis ir deginimas šiek tiek sumažina aštrumą. Tai ne tik gėrimas, tai tikras šou!
Blue Blazer pirmasis pasaulyje degantis kokteilis, sukurtas 1850–1860 m. legendinio amerikiečių barmeno Jerry Professor Thomas, dar vadinamo kokteilių tėvu. Pirmą kartą publikuotas 1862 m. knygoje How to Mix Drinks or The Bon-Vivant’s Companion. XIX a. pabaigoje tai buvo brangiausių Niujorko ir San Francisko barų vizitinė kortelė, tik patys geriausi barmenai drįsdavo jį gaminti. Šiandien Blue Blazer laikomas vienu pavojingiausių, bet ir įspūdingiausių klasikinių kokteilių. Dauguma šiuolaikinių barmenų jį gamina tik specialiuose renginiuose.
alkoholiniai kokteiliai
BlueBlazer
degantis kokteilis
JerryThomas
Klasikiniai
stiprus kokteilis
Šou kokteilis
viskio kokteilis
