Tom Collins: gaiva, kuri niekada nenuvilia
50 ml džino.25 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių.
15 ml cukraus sirupo.
100–120 ml gazuoto vandens (sodos).
Citrinų griežinėlis ir vyšnia papuošimui.
Ledas.
Aukštą Collins arba Highball stiklinę užpildykite ledu. Į kokteilių plaktuvą, pripildytą ledo, supilkite džiną, citrinos sultis ir cukraus sirupą. Uždėkite plaktuvo dangtelį ir energingai plakite apie 10–15 sekundžių, kol plaktuvas atšals. Perpilkite (per sietelį) gėrimą iš plaktuvo į ledu pripildytą stiklinę. Užpilkite gazoutu vandeniu ir lengvai pamaišykite. Papuoškite citrinos griežinėliu ir vyšnia. Mėgaukitės!
Šis kokteilis yra ryškus ir gaivus. Džino kadagio ir botaniniai aromatai susilieja su citrinos rūgštumu ir cukraus saldumu. Viskas papildoma sodos burbuliukais, kurie suteikia gėrimui lengvumo ir putojimo. Tom Collins, tai aukštas, putojantis ir nepaprastai gaivus kokteilis, dažnai vadinamas geresniu ir suaugusiųjų limonadu. Tai yra puikus gėrimas, norint atsigaivinti karštą vasaros dieną. Jis pasižymi puikia pusiausvyra tarp džino botaninių natų, citrinos rūgštumo ir saldumo.
Kilmės legenda. Populiariausia legenda pasakoja, kad kokteilis buvo sukurtas Londono barmeno vardu John Collins XIX amžiuje, bare „Limmer's Old House“. Vėliau kokteilis įgavo „Tom Collins“ pavadinimą, kai jame pradėtas naudoti Old Tom džinas – saldesnė džino rūšis, populiari tuo metu. 1874 m. Jungtinėse Valstijose buvo populiarus pokštas. Žmonės vienas kitam pasakodavo, kad bare jų laukia kažkoks Tomas Collinsas, kuris apie juos kalba negražiai. Kai žmogus atvykdavo į barą ir prašydavo pakviesti Tomą Collinsą, barmenas atsakydavo: „Jis ką tik išėjo, bet jei norite, galiu jums pagaminti jo vardo kokteilį.“ Tom Collins yra vienas iš pirmųjų oficialiai užfiksuotų kokteilių receptų ir tapo pavyzdžiu visai Collins gėrimų šeimai.