Kokteilis Adonis



Adonis: Elegantiškas ir lengvas aperityvas

   45 ml sauso šerio

   45 ml saldaus vermuto
   2 šlakeliai apelsinų bitters
   Ledo kubeliai
   Apelsino žievelė papuošimui


   Į maišymo taurę su ledu supilkite šerį, vermutą ir bitters. Išmaišykite šaukšteliu apie 20–30 sekundžių, kol gerai atšals. Nukoškite į atšaldytą kokteilio taurę (coupe) arba rocks taurę su ledu. Papuoškite apelsino žievele, suspaudę, kad išsiskirtų aliejai. Maišymas sukuria glotnią, šaltą tekstūrą. Alkoholio kiekis apie 15–18%, todėl lengvas ir lengvai geriamas.

   Adonis siūlo sauso šerio riešutų, jūros druskos ir oksidacinį poskonį, subalansuotą saldaus vermuto žolelių saldumu ir apelsinų bitters citrusiniu akcentu. Skonis yra elegantiškas, lengvas, su riešutų ir žolelių harmonija, primenantis švelnų aperityvą. Gėrimas glotnus, idealiai tinkantis prieš vakarienę, vasaros popietėms ar lengviems susibūrimams. Adonis elegantiškas, lengvas kokteilis, sujungiantis šerio gilumą su vermuto saldumu ir citrusiniu gaivumu. Patiekiamas coupe taurėje, papuoštas apelsinu, šis gėrimas yra klasikinis pasirinkimas, tinkantis aperityvui ir rafinuotoms progoms.

   Adonis sukurtas 1884 m. Niujorke, Waldorf-Astoria viešbutyje, pagerbiant Brodvėjaus miuziklą Adonis – pirmąjį šou, pasiekusį 500 pasirodymų. Pirmą kartą publikuotas 1887 m. William Schmidt knygoje The Flowing Bowl. Tai lengvesnio Manhattan variacija su šeriu vietoje viskio, populiarus tarpukario eroje, kai aperityvai buvo madingi. XX a. viduryje beveik pamirštas, bet XXI a. craft kokteilių atgimimas (ypač 2010-aisiais) grąžino jį kaip session cocktail. Kai kuriose variacijose naudojamas oloroso šeris gilesniam skoniui, arba pridedama šlakelis absento.  Adonis puikiai dera su alyvuogėmis, sūriais ar jūros gėrybėmis. Nealkoholinė versija galima su nealkoholiniu vermutu ir šerio pakaitalu.


Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال