Bobby Burns: Klasikinis ir dūminis škotiškas kokteilis
45 ml škotiško viskio
45 ml saldaus vermuto
15 ml Benedictine likerio
Ledo kubeliai
Citrinos žievelė papuošimui
45 ml škotiško viskio
45 ml saldaus vermuto
15 ml Benedictine likerio
Ledo kubeliai
Citrinos žievelė papuošimui
Į maišymo taurę (mixing glass) su ledu supilkite viskį, vermutą ir Benedictine. Išmaišykite šaukšteliu apie 20–30 sekundžių, kol gerai atšals. Nukoškite į atšaldytą kokteilio taurę (martini glass) arba lowball taurę su ledu. Papuoškite citrinos žievele, lengvai suspaudę, kad išsiskirtų aliejai. Maišymas sukuria glotnią, šaltą tekstūrą. Alkoholio kiekis apie 25–30%, todėl stiprus, bet subalansuotas.
Bobby Burns siūlo škotiško viskio dūminį, turtingą poskonį su salyklo natomis, subalansuotą saldaus vermuto žolelių saldumu, Benedictine medaus, žolelių ir prieskonių kompleksu bei citrinos aliejaus gaivumu. Skonis yra šiltas, kompleksiškas, su salyklo ir žolelių harmonija, primenantis Rob Roy, bet su prabangesniu likerio posūkiu. Gėrimas glotnus, idealiai tinkantis vėlyviems vakarams, po vakarienės ar žiemos šventėms. Bobby Burns klasikinis, dūminis kokteilis, sujungiantis škotiško viskio gilumą su vermuto saldumu ir Bénédictine žolelėmis. Patiekiamas martini taurėje, papuoštas citrina, šis gėrimas yra škotiškas pasirinkimas, tinkantis rafinuotiems susibūrimams.
Bobby Burns sukurtas apie 1900–1910 m. Niujorke, Waldorf-Astoria viešbutyje, ir pavadintas škotų poeto Roberto Burnso (1759–1796) garbei, kurio gimtadienis (Burns Night) švenčiamas sausio 25 d.. Pirmą kartą publikuotas 1948 m. David A. Embury knygoje The Fine Art of Mixing Drinks, bet anksčiau žinomas kaip Baby Burns. Tai Rob Roy variacija, bet su Benedictine vietoje Angostura bitters, suteikiančiu medaus ir 27 žolelių kompleksą (likeris iš 1510 m. Prancūzijos vienuolyno). XX a. pradžioje populiarus JAV ir JK, bet XX a. pabaigoje beveik pamirštas, kol craft kokteilių atgimimas XXI a. grąžino jį. Kai kuriose variacijose naudojamas single malt viskis (pvz., Glenfiddich) gilesniam dūmui, arba pridedama šlakelis absento. Kitos versijos keičia saldųjį vermutą į sausąjį šviesesniam profiliui. Bobby Burns puikiai dera su sūriais, rūkyta lašiša ar tamsiu šokoladu. Nealkoholinė versija galima su nealkoholiniu viskiu ir žolelių sirupu.
alkoholiniai kokteiliai
BobbyBurns
Klasikiniai
kokteiliai su viskiu
Longdrink
stiprus kokteilis
Vermutas
vermuto kokteiliai
viskio kokteiliai
