Garsiausi pasaulio barmenai: žmonės, kurie pakeitė barų istoriją
Kad ir kaip būtų keista, barmenų pasaulyje žvaigždžių daugiau, nei galėtum įsivaizduoti. Ne tokių, kurios blizga ant raudono kilimo, o tokių, kurios šviečia tyliai, lėtai, per stiklą, per aromatus, per gėrimus, kurie užsilieka atmintyje ilgam. Tokios žvaigždės kuria savo šviesą ne kamera, o šeikeriu, sieteliaid ir butelių kakleliaid. Jie žmonės, kuriems baras tapo scena, o kiekvienas kokteilis mažyte premjera. Kai pradedi gilintis į garsiausius pasaulio barmenus, supranti, kad tai žiedai ant to paties medžio šakų, tik visi kitokie, visi savaip įsimintini. Vieni buvo maištininkai, kiti klasikos garbintojai, treti kūrė gėrimus taip, lyg rašytų eiles. Ir visi turėjo tą pačią ugnį, tą norą padaryti kažką tokio, ko niekas iki jų nepadarė. Leisk papasakoti apie tuos, kurie visam pasauliui padovanojo modernų barmeno vaidmenį, apie tuos, kurių dėka ši profesija šiandien ne darbas už baro, o menas.
Jerry Thomas: barmenas nuo kurio viskas prasidėjo
Jeigu barų kultūra būtų religija, Jerry Thomas būtų jos pranašas. XIX amžius, Amerika, to meto auksinis amžius, pilnas svajonių, kelionių, prieštaravimų ir naujų idėjų. Ir štai atsiranda žmogus, kuris barą paverčia scena. Jis vilkėjo spalvotus švarkus, nešiojo brangius laikrodžius, mėgo teatrą ir mokėjo dirbti su publika taip, kad ši žiūrėdama į jį pamiršdavo visus rūpesčius. Būtent jis pirmasis sukūrė The Bartender’s Guide - knygą, kuri tapo barmenų biblija. Vienas pirmųjų kokteilių čempionų, dar tada, kai žodis čempionas net nebuvo vartojamas barų kontekste. Jo Blue Blazer, liepsnojantis kokteilis, perpiltas iš taurės į taurę ugnies srove, iki šiol laikomas technikos etalonu. Šis žmogus išdrįso sakyti, kad barmenas yra menininkas. Ir nuo to laiko niekas nebegalėjo su tuo ginčytis.
Harry MacElhone: Paryžiaus džinas šilkinėmis pirštinėmis
Jei kada nors būsi Paryžiuje, užsuk į Harry’s New York Bar. Tai ne baras, tai atskira visata. Ir būtent Harry MacElhone jį pavertė legenda. Elegantiškas, tylus, kuklus, bet genialus. Jis buvo tas, kuris sugalvojo, kad kokteilis turi skambėti taip pat gerai, kaip ir skonis. Iš jo gimė White Lady, Bloody Mary, Sidecar, tikrai žinai bent vieną iš jų. Šis žmogus suprato, kad baras yra emocinė vizitinė kortelė. Ir kad kokteilis gali būti istorija. Paryžiuje jis pradėjo rodyti barmenų konkursus dar tada, kai kiti tik bandė suprasti, kas yra profesionalus miksavimas. Jis buvo vienas tų, kurie padarė Europą lygiaverte Amerikai kokteilių kultūroje.
Ada Coleman: moteris, kuri nugalėjo visus vyrus
Jei galėčiau nusiųsti atviruką į praeitį, viena iš pirmųjų gavėjų būtų Ada Coleman, legendinė The Savoy Hotel barmenė, moteris, kuriai teko dirbti epochoje, kai moterys už baro buvo laikomos… keistenybe, jei ne grėsme. Jos kokteilis Hanky Panky išgarsino ją visame pasaulyje. Ji maišė gėrimus kaip detektyvė, su nuojauta, su intriga, su šiek tiek tamsos. Būtent Ada įrodė, kad barmenas neturi lyties, turi talentą. Kai kokteilių konkursai pradėjo plisti po Europą, daug barmenių moterų sakė, kad pradėjo tik todėl, kad žinojo jos vardą. Ada tapo simboliu: tvirtumo, elegancijos ir nepagrąžintos drąsos.
Dick Bradsell: žmogus, kuris davė pasauliui Espresso Martini
90-ųjų Londonas. Juodi baldai, elektroninė muzika, rūkas gatvėse ir miesto pulsas, kurio negali sustabdyti. Ir vienas žmogus - Dick Bradsell, kuris savo bare turėjo tiek idėjų, kad būtų užtekę trims skirtingoms karjeroms. Jis sukūrė Espresso Martini, Bramble, Russian Spring Punch. Kiekvienas iš šių gėrimų šiandien tapo modernia klasika. Nes Dick turėjo įžvalgą: jis suprato, kad žmonės nori ne tik skonio, bet taip pat nori ir scenos, bei momento. Jo vardas iki šiol minimas konkursuose, kaip moderniosios miksologijos tėvo.
Dale DeGroff: King Cocktail
Vienintelis žmogus, kurio pravardė tapo profesijos sinonimu. Dale DeGroff iš Niujorko atnešė renesansą į barų pasaulį. 9-ajame ir 10-ajame dešimtmečiuose kokteiliai buvo pamiršti, praskiesti, pigūs ir nuobodūs. Dale pasakė tvirtą ne. Ir atstatė senąsias vertybes: gerą džiną, tikrus sirupus, šviežias sultis ir rankų darbą. Konkursų pasaulyje jis iki šiol laikomas guru. Jo paskaitos tai ne teorija, o emocija. O jo įtaka tai priežastis, kodėl šiandien, užsisakydamas kokteilį, negauni pigios spalvotos dėmės, o gauni tikrą, kruopščiai išmąstytą gėrimą.
Kazuo Ueda: tylos meistras
Japonijos barmenų mokykla yra visiškai kito lygio. Tai filosofija, meditacija, estetika. Kazuo Ueda yra šios mokyklos ikona, žmogus išgarsinęs hard shake techniką, kurio judesiai už baro priminė tekantį vandenį. Jis dalyvavo konkursuose su tokia ramybe, kad atrodė, jog pasaulis aplink jį sustoja. Jo kokteiliai nėra triukų paradas, jie subtilūs, lėti, labai tikslūs. Ueda įrodė, kad barmeno meistriškumas slypi ne greityje, o tyloje. Ir kad gėrimas gali būti švelnus, elegantiškas ir didingas tuo pačiu metu.
Salvatore Calabrese: istorijų kolekcionierius
Itališka širdis, britiškas stilius, pasaulinis autoritetas. Salvatore Calabrese , tai žmogus kuris sugebėjo barą paversti istorijos muziejumi. Jo kokteiliai dažnai buvo ne tiesiog gėrimai, o interpretacijos: apie epochas, apie madą, apie žmones. Jis sukūrė Breakfast Martini, vieną iš įdomiausių modernių klasikų, ir laikomas vienu geriausių konkursinių barmenų pasaulyje, nes jo gėrimai visada turi pasakojimą. Į konkursą jis eidavo ne tik su buteliais, bet ir su legendomis.
Tony Conigliaro: alchemikas su baltu chalatu
Kai bartendingas susitiko su mokslu, Tony Conigliaro buvo pirmasis, kuris pasakė: Aš žengsiu toliau. Jis įkūrė laboratoriją, kurioje kuria kokteilius kaip parfumeris. Jo konkurso darbai, tai aromatų žemėlapiai, molekulinės konstrukcijos, skonių transformacijos. Jis keitė taisykles taip, lyg jos būtų plastilinas. Ir dėl to moderniuose konkursuose iki šiol gyvena Tony efektas - tikslumas, subtilumas ir didelė drąsa.
Barmenas nėra vien tik gėrimų maišytojas. Jis kūrėjas. Kartais menininkas, kartais mokslininkas, kartais aktorius, kartais psichologas. Kokteilis nėra tik skonis. Kokteilis istorija, kurią kažkas kadaise išdrįso sukurti. Šie žmonės yra barų pasaulio Beatles, Picasso, Tesla. Ir būtent dėl jų šiandien galime atsidaryti kokteilinį meniu bet kurioje pasaulio vietoje ir pamatyti, kaip vieno žmogaus idėja nuėjo per šimtmetį ir pasiekė mūsų stalą.
baro kultūra
garsiausi barmenai
kokteilių čempionai
kokteilių istorija
miksologijos legendos
Pasaulis
