Kokteilis Mai Tai


Mai Tai: Tropinis ir subalansuotas Tiki kokteilis
   30 ml šviesiojo romo
   30 ml tamsiojo romo
   15 ml apelsininio likerio
   25 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
   10 ml orgeat sirupo
   10 ml cukraus sirupo (nebūtina, jei orgeat pakankamai saldus)
   Smulkintas ledas
   Mėtų šakelė ir laimo žievelė papuošimui


   Į šekerį su ledu supilkite šviesųjį romą, apelsininį likerį, laimo sultis, orgeat sirupą ir cukraus sirupą (jei naudojate). Gerai suplakite apie 10 sekundžių, kad skoniai susijungtų ir gėrimas atvėstų. Nukoškite į old fashioned taurę, pripildytą smulkinto ledo. Užpilkite tamsųjį romą ant viršaus kaip plūdę (float), kad susidarytų tamsus sluoksnis. Papuoškite mėtų šakele ir laimo žievele. Smulkintas ledas ir tamsusis romas suteikia tropinį efektą. Alkoholio kiekis apie 20–25%, todėl jis yra vidutinio stiprumo.

   Mai Tai siūlo sudėtingą skonių balansą: laimo sulčių rūgštumas derinamas su orgeat migdolų saldumu, šviesiojo romo lengvumu ir tamsiojo romo karamelės bei melasos natomis. Apelsininis likeris prideda citrusinį saldumą. Skonis yra gaivus, tropinis, su riešutiniu poskoniu, primenančiu egzotišką atostogų gėrimą. Mai Tai klasikinis Tiki kokteilis, sujungiantis šviesiojo ir tamsiojo romo turtingumą, apelsininio likerio saldumą, laimo sulčių rūgštumą ir migdolų orgeat sirupo riešutinį poskonį. Patiekiamas su smulkintu ledu old fashioned taurėje arba aukštoje taurėje, šis gėrimas yra gaivus, tropinis pasirinkimas, idealiai tinkantis vasaros vakarėliams ar egzotiškai nuotaikai. Jo pavadinimas kilęs iš tahitiečių kalbos žodžio maita’i, reiškiančio geras ar puikus.

   Mai Tai buvo sukurtas 1944 m. Trader Vic’s restorane Oklande, Kalifornijoje, barmeno Victoro J. Bergerono. Jis teigė sumaišęs šį kokteilį draugams iš Tahiti, kurie, paragavę, sušuko „Maita’i roa ae!“ („Labai geras!“). Nors konkuruojanti legenda priskiria kokteilio kūrimą Donnui Beachui (Don the Beachcomber), Trader Vic’s versija laikoma kanonine. Mai Tai tapo Tiki kultūros simboliu 1950–1960 m., ypač Havajuose ir JAV vakarinėje pakrantėje. Mai Tai tapo Tiki barų simboliu, tačiau 1970–1980 m. buvo dažnai gaminamas su per saldžiais ingredientais, tokiais kaip ananasų sultys, nukrypstant nuo originalo. Trader Vic’s ir Don the Beachcomber varžėsi dėl kokteilio autorystės, bet Vic’s receptas laikomas standartu. Kai kuriose moderniose versijose naudojamos vaisių sultys ar grenadinas spalvai. Nealkoholinė versija galima, pakeičiant romą ir likerį nealkoholiniais distiliatais ir migdolų sirupu.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال