Kokteilis Zombie



Zombie: Tropinis ir stiprus Tiki kokteilis

   45 ml tamsaus romo

   30 ml šviesaus romo
   15 ml overproof romo (pvz., 151-proof)
   30 ml šviežiai spaustų laimo sulčių
   15 ml greipfrutų sulčių
   15 ml cukraus sirupo
   10 ml falernum likerio
   lašelis Angostura bitters
   Ledo kubeliai
   Mėtos šakelė, ananaso gabalėlis arba kokteilinė vyšnia papuošimui


   Į šekerį su ledu supilkite tamsųjį romą, šviesųjį romą, overproof romą, laimo sultis, greipfrutų sultis, cukraus sirupą, falernum likerį ir Angostura bitters. Gerai suplakite apie 10–15 sekundžių, kad gėrimas atvėstų ir skoniai susijungtų. Nukoškite į aukštą taurę (highball arba Tiki taurę) su smulkintu ledu. Papuoškite mėtos šakele, ananaso gabalėliu arba kokteiline vyšnia. Plakimas užtikrina subalansuotą, gaivų skonį. Alkoholio kiekis apie 20–25%, todėl jis yra stiprus, bet maskuojamas vaisių saldumo.

   Zombie siūlo turtingą romų mišinį, tamsus romas suteikia karamelės ir melasos gylį, šviesus romas lengvumą, o overproof romas intensyvų alkoholio smūgį. Laimo ir greipfrutų sultys prideda rūgštumo, cukraus sirupas ir falernum saldumo su migdolų ir prieskonių natomis, o Angostura bitters subtilų kartumą. Skonis yra kompleksiškas, vaisinis, su tropiniu saldumu ir stipriu alkoholio poskoniu, primenančiu egzotišką punšą. Zombie stiprus, tropinis kokteilis, sujungiantis kelių rūšių romą, citrusines sultis ir saldžius likerius. Patiekiamas aukštoje Tiki taurėje su smulkintu ledu, papuoštas mėtos šakele ar vaisiais, šis gėrimas yra spalvingas pasirinkimas vakarėliams ar Tiki tematikos susibūrimams.

   Zombie kokteilis buvo sukurtas 1934 m. Donn Beach (Don the Beachcomber) Holivude, Kalifornijoje, viename iš pirmųjų Tiki barų, kurie populiarino Polinezijos įkvėptus gėrimus. Legenda teigia, kad Donn Beach sukūrė šį kokteilį pagirių kamuojamam klientui, kuris vėliau jautėsi kaip zombis, todėl ir kilo pavadinimas. Zombie greitai tapo Tiki kultūros simboliu, žinomu dėl savo stiprumo ir egzotiškų skonių, o Donn Beach laikomas Tiki kokteilių pionieriumi. Originalus receptas buvo laikomas paslaptyje, tačiau 1940–1950 m. jis buvo atskleistas ir pritaikytas įvairiuose baruose, dažnai su skirtingais romų ir sulčių santykiais. Dėl stipraus alkoholio kiekio Donn Beach baruose buvo ribojama – klientams leidžiama užsisakyti tik du Zombie kokteilius per vakarą, nes gėrimas buvo laikomas itin stipriu. 1940-aisiais Zombie tapo populiarus per Tiki barų bumą JAV, ypač Kalifornijoje ir Havajuose, kur egzotiški gėrimai ir Polinezijos dekoras traukė minias. Kai kuriose variacijose pridedama abrikosų brendžio, grenadino ar net cinamono sirupo, kad sustiprėtų saldumas ar prieskonių natos. Šiuolaikiniuose craft kokteilių baruose Zombie atgimsta kaip nostalgiškas Tiki klasikas, dažnai patiekiamas su įmantriais papuošimais, tokiais kaip degantys laimo kevalai. Nealkoholinė versija galima, pakeičiant romą ir likerius nealkoholiniais distiliatais, o falernum – nealkoholiniu migdolų sirupu.


Rašyti komentarą

Naujesnė Senesni

نموذج الاتصال