Yra gėrimų, apie kuriuos sklinda legendos, o yra ir tokių, kurie patys tapo legenda. Margarita būtent toks kokteilis. Lengvas, gaivus, su pikantišku laimo rūgštumu ir švelniu tekilos dvelksmu – tai tikras karštų vakarų simbolis, saulėtų Meksikos paplūdimių kvapas ir druskos skonis ant lūpų. Tačiau kas tiksliai sukūrė šį legendinį gėrimą? Čia ir prasideda paslaptis, kuri iki šiol neatskleista.
Vienas pasakojimas sako, kad Margarita gimė dar 1938-aisiais Tijuanos bare. Sakoma, kad barmenas Carlos Herrera norėjo sukurti ką nors ypatingo vienai savo klientei – šokėjai, vardu Margarita. Ji buvo alergiška daugeliui alkoholinių gėrimų, išskyrus tekilą. Taigi Herrera sumaišė tekilą su laimo sultimis ir šlakeliu apelsinų likerio, o taurės kraštą apibarstė druska. Rezultatas? Gėrimas, kuris tapo amžina klasika. Kiti šaltiniai tvirtina, kad Margarita gimė JAV. Pasakojama, jog 1948 metais Dalase turtinga socialistė Margaret Sames savo vakarėlyje eksperimentavo su ingredientais ir sukūrė tai, kas dabar žinoma kaip Margarita. Jos svečiams gėrimas taip patiko, kad receptas greitai pasklido po visą Ameriką. Dar viena istorija sako, kad Margarita tiesiog amerikietiška klasikinio Meksikos kokteilio Daisy versija. Daisy reiškia gėlė anglų kalba, o Margarita tiesiog daisy vertimas į ispanų kalbą. Tarsi viskas logiška, ar ne? Galbūt šįkart tiesa slypi tiesiog kalboje.
Kad ir kas bebūtų tikrasis Margaritos kūrėjas, viena aišku, šis kokteilis tapo neatsiejama barų kultūros dalimi. Ir nors originalus receptas atrodo paprastas – tekila, laimo sultys, Cointreau arba Triple Sec ir druskos briauna, tačiau tikri barmenai žino, kad čia svarbi kiekviena smulkmena. Taurės kraštas tai tarsi Margaritos parašas. Jis apibarstomas druska ne tik dėl išvaizdos, bet ir dėl skonio kontrasto, druska paryškina citrusinį rūgštumą ir sušvelnina alkoholio aštrumą. Tuo tarpu ledo kiekis, laimo rūgštingumas ar tekilos rūšis (blanca, reposado, añejo) gali visiškai pakeisti gėrimo charakterį.
Ir vis dėlto Margarita ne vien gėrimas. Tai emocija. Ji primena vasarą, vakarą prie baseino, šiltą vėją ir naktinį juoką. Kiekvienas gurkšnis tarsi sako: atsipalaiduok, dabar metas mėgautis. Per daugelį metų Margarita spėjo įgauti dešimtis veidų. Yra Frozen Margarita su trintais ledukais, kuri atgaivina karštą dieną. Yra Strawberry Margarita, Mango Margarita, Blue Margarita – visos jos žaidžia su spalvomis, vaisiais ir nuotaikomis. Bet klasikinė Margarita visada išlieka nepakeičiama, ji paprasta, tiksli ir turinti tą savitą, nepakartojamą dvasios lašelį. Beje, mažas faktas smalsiems – Nacionalinė Margaritos diena JAV švenčiama vasario 22-ąją. Tądien visame pasaulyje išgeriama milijonai taurių šio kokteilio, o socialiniuose tinkluose nuvilnija žalias ir gelsvas laimo bei tekilos bumas.
Dar vienas smagus niuansas – Margarita yra vienas iš nedaugelio kokteilių, kuris tvirtai išlaikė savo identitetą dešimtmečius. Kol kiti gėrimai keitėsi ir prarado populiarumą, Margarita išliko tarp dešimties labiausiai užsakomų kokteilių pasaulyje. Kodėl? Gal todėl, kad ji tobula savo paprastume. Arba todėl, kad kiekvienas, gurkštelėjęs jos, pajunta tą patį – šiek tiek druskos, šiek tiek rūgštumo ir visą saują gyvenimo džiaugsmo. O jei dar norite truputį romantikos, Margarita nuo seno laikoma moterišku kokteiliu, bet tik todėl, kad ji elegantiška, žaisminga ir pavojingai lengvai geriasi. Bet iš tiesų, tai universalus gėrimas, kurį mėgsta visi. Nes Margarita tai ne lytis, o nuotaika. Tad kitą kartą, kai laikysite taurę su laimo griežinėliu ir druska ant krašto, prisiminkite: galbūt kažkur Meksikos bare prieš beveik šimtmetį kažkas lygiai taip pat šypsojosi, gurkšnodamas pirmąją Margaritą. Ir būtent todėl šis kokteilis vis dar gyvas, nes jis turi istoriją, paslaptį ir nepakartojamą sielą.
