Tarkim, sėdi namie penktadienio vakarą. Muzika rami, ledo šaldiklyje dar yra, o šaldytuve laukia buteliukas džino. Tarsi viskas, ko reikia, bet… kažkas ne taip. Šaukštas netinka, taurė per didelė, o kai bandai suplakti kokteilį stiklainyje, pusė gėrimo atsiduria ant stalo. Sveikas atvykęs į tikrą baro pasaulį, vietą kur viską lemia detalės. Namų baras tai ne prabanga, o tiesiog malonumas. Kai turi tinkamus įrankius, net paprasčiausias Gin & Tonic tampa mažyčiu ritualu. Štai todėl šiandien pakalbėkim apie tai, kas būtina tavo baro rinkinyje. Be perdėto formalumo, be nereikalingo blizgesio, tik tai, kas tikrai veikia.
Pats svarbiausias daiktas bet kuriame bare yra šeikeris. Tai tas stebuklingas indas, kuris padeda sumaišyti ir atvėsinti jūsų mėgstamus kokteilius, o jo skleidžiami garsai šrr-šrr-šrrr... sukuria ypatingą nuotaiką, kuri labai patinka svečiams. Jei dar nesate susipažinę su šeikerių pasauliu, ši informacija padės jums pasirinkti tinkamiausią. Yra keli pagrindiniai šeikerių tipai, kuriuos verta žinoti, ypač jei pradedate savo kelionę kokteilių gamybos pasaulyje.
Boston šeikeris. Sudarytas iš dviejų dalių: metalinio puodelio ir stiklinės. Tai mėgstamiausias profesionalų pasirinkimas, nes jis greitai aušina gėrimus ir yra labai funkcionalus. Tačiau pradedantiesiems jis gali pasirodyti šiek tiek sudėtingesnis naudoti, nes reikia mokėti tinkamai pritvirtinti abi dalis, kad nesipiltų gėrimas.
Cobbler šeikeris. Trijų dalių šeikeris su integruotu sieteliu ir dangteliu. Tai pats geriausias pasirinkimas pradedantiesiems. Jis paprastas naudoti, sandarus, lengvai valomas ir nereikalauja jokių papildomų įgūdžių. Be to, jis nesukels streso, nes nesinervinsite dėl to, kad per daug prisukote dangtelį arba netyčia išsiliejo gėrimas.
French šeikeris. Sudarytas iš dviejų metalinių dalių, jis atrodo labai stilingai ir yra patvarus. Tačiau jo naudojimas reikalauja truputėlį daugiau praktikos, nes galima lengvai pralieti gėrimą, jei neskirsite pakankamai dėmesio tinkamam uždarymui ir purtymui.
Jei dar nežinote, nuo ko pradėti, patartina pasirinkti Cobbler šeikerį. Jis tinka visiems, kurie nori patogumo ir paprastumo, o taip pat norėtų atrodyti kaip tikras baro meistras, kuris žino, ką daro, net jei tai jūsų pirmasis šeikeris.
Sietelis. Tai dar vienas labai svarbus elementas tavo namų barui. Jei kada nors bandei supilti kokteilį tiesiai iš šekerio į taurę, jau žinai, kuo tai dažniausiai baigiasi. Ledas, vaisių gabaliukai, žolelės – viskas plaukioja taurėje. Todėl tau ir reikalingas sietelis (angl. strainer). Jis atskiria skystį nuo ledo ir suteikia kokteiliui švarų, glotnų vaizdą. Yra keli variantai. Hawthorne, su spyruokle, priglunda prie šekerio, klasikinis variantas. Julep, be spyruoklės, atrodo elegantiškai, dažnai naudojamas viskiui ar maišomiems gėrimams. Ir smulkus sietelis (fine strainer), jis naudojamas papildomai, kad gėrimas būtų visiškai skaidrus. Jei esi pedantas (gerąja prasme), naudok abu: Hawthorne + fine strainer. Taip tavo Whiskey Sour atrodys tarsi iš baro žurnalo viršelio.
Mėtų kvapas, laimo sultys, cukrus. Tada traškėjimas.... Tai grūstuvėlis. Mažas medinis arba plieninis įrankis, kuriuo traiškai vaisius ir žoleles. Be jo nepadarysi nei Mojito, nei Caipirinha. Svarbiausia taisyklė čia, nesumalkite žolelių į košę. Tiesiog paspausk, išlaisvink aromatą, bet nepadaryk mišrainės. Mini triukas, jei neturi grūstuvėlio, naudok grūstuvą nuo bulvių ar net medinį šaukštą. Bet tik pajautęs skirtumą, suprasi, kad verta turėti tikrą įrankį.
Baro šaukštas, atrodytų šaukštas kaip šaukštas. Bet baro šaukštas turi savo magiją. Jis ilgas, spiraliuotas, todėl puikiai tinka maišyti aukštuose stikluose arba sluoksniuoti gėrimus. Tuo šaukštu barmenai ne tik maišo, bet juo ir matuoja sirupus, pilsto ingradientus per šaukšto nugarėlę, kad gėrimai gražiai susisluoksniuotų. Vienas geras baro šaukštas, tai lyg virtuvėje turėti peilį, kuris pjauna viską.
"Aš iš akies" aišku gražu, bet nelabai tikslu. Kokteiliuose proporcijos labai svarbios, kitaip balansas dingsta, ir vietoj harmoningos simfonijos gauni chaotišką triukšmą. Jiggeris, tai matavimo taurelė, dažniausiai dvipusė: viena pusė 30 ml, kita 45 arba 60 ml. Kai pradedi naudoti jiggerį, pastebi, kad tavo kokteiliai tampa… pastovūs. Skonis toks pats, balansas išlaikytas, o draugai nebesako "šį kartą kažkaip stipriau“.
Ledo tema miksologijoje yra atskiras menas. Bet jei trumpai, sakoma geras ledas, tai pusė kokteilio sėkmės. Turėk ledų formeles (dideliems kubams ar rutuliams), žnyples ir jei nori eiti dar toliau, mažą ledo kirvuką arba peiliuką. Didelis ledas tirpsta lėčiau, todėl gėrimas išlieka stiprus ir šaltas ilgiau. O kai svečiai mato, kaip į taurę dedamas tobulas permatomas kubas, viskas jiems atrodo labai profesionaliai.
Laimas, citrina, apelsinas, be jų neapsieina beveik joks kokteilis. Bet sultys visada turi būti šviežios. Maža rankinė citrusų spaustuvė, tai tavo geriausias draugas. Ji padeda išspausti sultis greitai, be vargo ir be branduolių. Pridėk dar mažą peilį su aštria geležte, kad galėtum nulupti apelsino žievelę, supjaustyti vaisių papuošimui ar išgauti tobulą papuošimą. Mini triukas: apelsino ar citrinos žievelę pasuk virš taurės, iš jos išsiskirs eteriniai aliejai, suteikiantys neįtikėtiną aromatą.
Ne visi kokteiliai plakami šeikeryje, didelė dalis jų tiesiog maišomi, pavyzdžiui, Negroni ar Old Fashioned. Maišymo taurė, tai storasienis indas, kuriame maišai gėrimą su ledu, kad jis švelniai atvėstų, bet nebūtų per daug atskiestas. Jei nori iš tiesų elegantiško baro pojūčio, verta investuot į vieną tokią taurę. Ir kai pradėsi maišyti ledą baro šaukštu, išgirsi tą malonų garsą, clink, clink, clink, tarsi mažas baro ritmas.
Kai tenka supilti skysčius į siaurą taurę ar buteliuką, piltuvėlis tampa tikru išsigelbėjimu. O kiaurasamtis padeda suvaldyti ledą ar vaisių gabaliukus, kai gamini kelis gėrimus iš eilės. Mažos smulkmenos, bet kai jų neturi, supranti, kad be jų nelabai patogu.
Ir galiausiai svarbiausias įrankis tavo bare. Tai tavo požiūris. Kiekvienas gėrimas turi atspindėti tave. Ar tu mėgsti paprastumą, ar ieškai įspūdžio. Gal tavo parašas bus kokteilis su levandų sirupu, gal ledas su uogomis, gal net senas stiklainis vietoje taurės. Nėra taisyklių, yra tik skonis.
Baro įrankiai, tai ne prabanga, o priemonė kurti nuotaiką. Kai turi savo mažą rinkinį, kiekvienas kokteilis tampa ne dar vienas gėrimas, o mažas ritualas. Šeikeris šoka, ledas skamba, sultys spaudžiasi, ir tu pats tampi savo baro šeimininku. Ir žinai ką? Kartais užtenka vieno vakaro su tais pačiais draugais, bet su šiek tiek daugiau stiliaus, kad suprastum, jog viskas, ko reikia, jau yra čia, tavo rankose.
