Slider Top

[6][slaidas][slider-top][Slider Top]

Su kuo ir kaip gerti viskį ?

| No comment

    Viskis tai nepakartojamas ir unikalus gėrimas, kurį geriant daugelis užduoda sau klausimą - o kaipgi teisingai reikėtų jį gerti? Atsakymas į šį klausimą skambėtų maždaug taip: "gerkite kaip tik jums patinka, tai skonio reikalas". Vieniems patinka gerti gryną, kiti gi mėgsta skiesti kola, vandeniu ar dar kuo nors. Tačiau kad ir kaip demokratiškai skambėtų atsakymas į šį atrodytų nesudėtingą klausimą, visgi bendros viskio gėrimo tradicijos ir taisyklės egzistuoja. Ir kiekvienoje šalyje jos skiriasi. Bendrai priimta tik tai, jog viskis turi būti geriamas nedideliais gurkšneliais ir palengva, mėgaujantis šiuo nuostabiu gėrimu.
    Škotai mano jog viskis tai gėrimas kurį galima gerti visur ir visada. Jie labai gerbia šį nacionaliniu gėrimu laikomą skystį ir yra susikūrę tam tikrus jo gėrimo ritualus. Aukščiausios kokybės viskis serviruojamas pagal senas škotų tradicijas: bokalas su viskiu patiekiamas kartu su stikline vandens. Vanduo turėtų būti kambario temperatūros. Taip daroma tam, jog kiekvienas viskį atsiskiestų pagal savo skonį. Gerti viskį su vandeniu - išimtinai škotų tradicija, pas airius tokios tradicijos nėra. O štai maišyto viskio vartojimo taisyklės ne tokios griežtos: galima gerti maišant su gazuotu vandeniu, ledo kubeliais, limonadais ar maišyti kokteiliuose.
    Airijoje viskis geriamas praktiškai tik grynas. Juk airiškas viskis daug švelnesnis ir ne toks stiprus kaip škotiškas viskis. Aišku kartais airiškas viskis taip pat skiedžiamas vandeniu, ledu ar maišomas kokteiliuose, tačiau ir pas airius yra kelios tokio skiedimo taisyklės. Vanduo ar ledas, kuriuo skiedžiamas viskis, turi būti krištolinio tyrumo.


    Viskis yra taurus gėrimas, tad iš principo jį reiktų gerti vieną. Tačiau jei jau jūs nusprendėt gerti su užkanda, tai viskis puikiai tiks prie austrių, elnienos ir rūkytos žuvies.

    Gerdami viskį, škotai naudojasi penkių S taisykle:

  • Sight(grožėtis) - įvertinti gėrimo spalvą.
  • Smell(kvapas) - pajausti visą gėrimo kvapų gamą.
  • Swish(gardžiuotis) - prisiliesti ir pajausti skonį.
  • Swallow(nuryti) - nuryti pirmą gurkšnį.
  • Splash(skiesti) - pilnam aromato ir skonio atskleidimui atskiesti vandeniu.

    Bokalas, iš kurio geriate viskį, turėtų būti skaidrus, cilindro formos, storu dugnu. Toks bokalo paprastumas naudojamas tam, jog pabrėžtų pačio gėrimo privalumus. Viskis bokale turi užimti ne daugiau kaip trečdalį tūrio. Viskio negalima gerti greitai, vienu gurkšniu. Reikia gerti lėtai, mėgaujantis, pajaučiant visą šio nuostabaus gėrimo aromatą.
    Beje Airijoje klasikiniu viskio skiedikliu jau tapo arbata, kava ar net grietinėlė, na o amerikiečiai savo burboną patiekia su sodos vandeniu. Kokteiliams labiausia tinka jauni, neišlaikyti viskiai. Žodžiu viskio skiedimo būdų ir variacijų daug, tad čia kiekvienas pats turi teisę spręsti su kuo ir kaip jam skiesti savo mėgiamą gėrimą. Čia neegzistuoja jokių taisyklių ar apribojimų. Todėl su kuo ir kaip vartoti šį taurų gėrimą spręsti jums.