Slider Top

[6][slaidas][slider-top][Slider Top]

Jägermeister: kas tai ir kaip teisingai gerti?

| 1 Comment


    Vokiškas likeris Jagermeister jau senai tapo kultiniu gėrimu ir tai ne tik puikios marketingo kompanijos nuopelnas, populiarumą jis užsitarnavo savo unikalaus, minkšto ir puikiai subalansuoto skonio dėka. Dar šimtmetį atgal šis nuostabus likeris buvo vartojamas ne tam, kad "pakeltų nuotaiką", o kaip palankiai veikiantis virškinimo sistemą vaistas. Tiems kas nežinojo: Jagemeister puikus vokiškas 35% likeris gaminamas nuo 1935 metų. Pažodžiui likerio pavadinimas verčiamas kaip "vyresnysis eigulys", tai yra medžiotojų viršininkas.
    Gėrimo istorija prasideda tolimaisiais 1878 metais, kada garbusis Wilhelm Mast atidarė savo vyno daryklą Wolfenbuttelyje(žemutinė Saksonija). Kompanija gan sparčiai vystėsi ir augo, tačiau didžiausio proveržio sulaukė, kai ją perėmė Vilhelmo sūnus Kurtas. Būtent jisai, profesionalus degustatorius su daugiamečiu stažu, ėmėsi eksperimentuoti su įvairiausių žolelių ekstraktais. O 1934 Kurtas sukūrė unikalų ir nepakartojamą žolelių likerio receptą, kurį jis pašventė medžiotojams. Dar ir šiandien daugelis medžioklių Europoje neapsieina be Jagermeister pagurkšnojimo. Likeris Jagermeister gaminamas maceravimo būdu iš 56 komponentų, tiksli sudėtis įslaptinta ir ją žino tik keli pagrindiniai technologai. Maceravimas trunka keletą savaičių, po kurio gautas mišinys patenka į ąžuolo statines ir ten brandinamas apie pusę metų. Vėliau gautas mišinys skiedžiamas spiritu, vandeniu, papildomas karamele, cukraus sirupu ir vėl siunčiamas pusmečiui pailsėti. Atskiro dėmesio užsitarnauja unikalios formos Jagermeister buteliai, kuriuos sukūrė pats Kurtas Mastas. Numetus tokį butelį ant ąžuolinių grindų, šansai jam sudužti bus 1 prie 10 - medžioklė, azartas... patys suprantat.


    Kaip ir daugelis kitų trauktinių, Jagermeister yra geriamas grynas. Kai kurie vokietukai daro tai ledinio šoto(ice-shot) metodu: butelis su gėrimu bei keletas taurelių padedami į šaldymo kamerą. Palaukiama kol jis atšals iki maždaug -18 laipsnių, tada išpilstomas į taip pat atšaldytas taureles ir geriamas vienu gurkšniu. Tai daroma po sočių pietų. Šaltis Jagermeister daro klampiu ir tirštu bei atskleidžia kai kuriuos skoninius niuansus, kurie kambario temperatūros gėrime nejaučiami. Bet ekstremaliai šaldyti trauktinę nebūtina, o ir mes nepatariame, galima tiesiog įsidėti pora kubelių ledo ir mėgautis neskubant. Tikrieji skonio vertintojai renkasi kambario temperatūros Jagermeister - toks jis labiausiai atskleidžia savo visas skonines savybes. Jokiu būdu nepatariame šio likerio maišyti su alumi, tai sukelia neprognozuojamą efektą. Taip pat nepatariame gerti daugiau nei 300ml per vakarą, nes išgėrus daugiau, šis "nekaltas" žolelių rinkinukas gali sukelti laikinus skrandžio sutrikimus, o pagirios bus žiaurios.
    Kaip ten bebūtų, Jagermeister puikiai įsipaišė į barinę pramonę ir tapo puikiu komponentu daugeliui nuostabių kokteilių. Daugeliu atveju tai šotai, bet yra ir keletas didesnės apimties sumaišytų gėrimų, kurie pradžiugins net reikliausius miksologus. Nors ką čia kalbėti, pateiksim jums keletą pavyzdžių, o jūs jau patys spręskit:

     Jager Bomb
     Red Headed Slut
     Surfer on Acid
      Grizzly Bear