Daugeliui kultūringų žmonių
Čekija pirmoje eilėje asocijuojasi su alumi. Ir tai nieko nuostabaus, juk
čekiško alaus tradicijos ir ypatumai klostėsi ne vieną amžių. Nors Čekija savo
aukštos kokybės alumi ir garsi visame pasaulyje, tačiau mažai kas žino jog
alaus tradicijos šioje šalyje užgimė dar XI amžiuje. Rašytiniuose metraščiuose
pirmą kartą apie tai užsimenama dar gūdžiais 1087 metais, o ši data ir yra
laikoma oficialia čekiško alaus istorijos pradžia.
Pradžioje alų virė išimtinai
tik bažnyčios atstovai, o būtent vienuoliai. Ir tik daug vėliau, kai
aukštuomenės valdžia tapo svaresnė, alų pradėjo virti riteriai bei bajorai. Dar
po kiek laiko alaus virimo paslaptis sužinojo prastuomenė ir alų pradėjo virti
beveik visi. Kadangi alaus varyklų atsirado labai daug, valdžia turėjo priimti
taip vadinamą „vienos mylios“ įstatymą. Tai reiškė jog viena darykla nuo kitos
turi būti ne arčiau nei per mylią. Taip užgimė čekiško alaus tradicijos ir šiai
dienai Čekija yra viena iš mėgstamiausių tikrų alaus vertintojų apsilankymo
vietų.
Patys čekai į alų žiūri ne
vien tik kaip į alkoholinį gėrimą, o daugiau kaip į savo šalies simbolį, į savo
kultūrinės istorijos dalį. Statistiškai, bet kuris Čekijos gyventojas išgeria
daugiau alaus nei toks pat Vokietijos gyventojas, o juk Vokietija taip pat
laikoma alaus šalimi. Sociologinės apklausos parodė, jog kiekvienas vokietukas
į alubarį užsuka vidutiniškai 1-4 kartus per mėnesį, o čekai ten apsilanko iki
dešimties kartų. Patys alubariai Čekijoje tai kažkas tarpinio tarp mums įprasto
alaus baro ir vienminčių klubo. Bet kuris čia užsukęs gali pasidalinti savo
nuoskaudomis, bėdomis ar džiaugsmais, jo bus išklausyta ir jei įmanoma –
pagelbėta.
Čekiškose tavernose priimta
užsakinėti tik pilstomą alų, alaus užsakymas buteliuose laikomas ne visai
padoriu. Alų čekai geria atšaldytą iki aštuonių laipsnių, tik prie šios
temperatūros galima pajausti tikrąjį alaus skonį. Norėdami patikrinti alaus
kokybę, čekai atsargiai ant putų uždeda bet kokią lengvą monetą. Jei prieš
nuskęsdama moneta kurį laiką laikosi paviršiuje – alus aukščiausios kokybės.
Seniausia čekiško alaus markė be jokios
abejonės yra „Krušovice“, jo istorija prasideda karališkosiose alaus daryklose,
kurios pastatytos tolimais 1583 metais. Pačios populiariausios čekiško alaus
markės yra "Pilsner Urquell", "Staropramen" ir "Budejovicky Budvar". Taip pat būtina paminėti ir "Velkopopovicky Kozel", kurio istorija prasideda 1727 metais.
O taip. Daugelis gal dar nežino, bet tikra teisybė, kas čekiškas ir slovakiškas alus yra vieni geriausių pasaulyje. Čekiją verta aplankyti vien tik dėl alaus istorijos ir ekskursijų po daryklas. Tuo labiau kad dabar pilna pasirinkimų kaip keliauti. Aišku geriausia automobiliu, bet dar reikia palaukti kelis metus ko Lenkijoje bus suremontuoti visi keliai. Kolkas labai gerai yra tie pigūs skrydžiai į Prahą , kad ir šitoje nuorodoje - daug pasirinkimo iš kur skristi į Prahą.
AtsakytiPanaikinti