Slider Top

[6][slaidas][slider-top][Slider Top]

Alus ir Čekija

| 1 Comment
    Daugeliui kultūringų žmonių Čekija pirmoje eilėje asocijuojasi su alumi. Ir tai nieko nuostabaus, juk čekiško alaus tradicijos ir ypatumai klostėsi ne vieną amžių. Nors Čekija savo aukštos kokybės alumi ir garsi visame pasaulyje, tačiau mažai kas žino jog alaus tradicijos šioje šalyje užgimė dar XI amžiuje. Rašytiniuose metraščiuose pirmą kartą apie tai užsimenama dar gūdžiais 1087 metais, o ši data ir yra laikoma oficialia čekiško alaus istorijos pradžia.
    Pradžioje alų virė išimtinai tik bažnyčios atstovai, o būtent vienuoliai. Ir tik daug vėliau, kai aukštuomenės valdžia tapo svaresnė, alų pradėjo virti riteriai bei bajorai. Dar po kiek laiko alaus virimo paslaptis sužinojo prastuomenė ir alų pradėjo virti beveik visi. Kadangi alaus varyklų atsirado labai daug, valdžia turėjo priimti taip vadinamą „vienos mylios“ įstatymą. Tai reiškė jog viena darykla nuo kitos turi būti ne arčiau nei per mylią. Taip užgimė čekiško alaus tradicijos ir šiai dienai Čekija yra viena iš mėgstamiausių tikrų alaus vertintojų apsilankymo vietų.
    Patys čekai į alų žiūri ne vien tik kaip į alkoholinį gėrimą, o daugiau kaip į savo šalies simbolį, į savo kultūrinės istorijos dalį. Statistiškai, bet kuris Čekijos gyventojas išgeria daugiau alaus nei toks pat Vokietijos gyventojas, o juk Vokietija taip pat laikoma alaus šalimi. Sociologinės apklausos parodė, jog kiekvienas vokietukas į alubarį užsuka vidutiniškai 1-4 kartus per mėnesį, o čekai ten apsilanko iki dešimties kartų. Patys alubariai Čekijoje tai kažkas tarpinio tarp mums įprasto alaus baro ir vienminčių klubo. Bet kuris čia užsukęs gali pasidalinti savo nuoskaudomis, bėdomis ar džiaugsmais, jo bus išklausyta ir jei įmanoma – pagelbėta.
    Čekiškose tavernose priimta užsakinėti tik pilstomą alų, alaus užsakymas buteliuose laikomas ne visai padoriu. Alų čekai geria atšaldytą iki aštuonių laipsnių, tik prie šios temperatūros galima pajausti tikrąjį alaus skonį. Norėdami patikrinti alaus kokybę, čekai atsargiai ant putų uždeda bet kokią lengvą monetą. Jei prieš nuskęsdama moneta kurį laiką laikosi paviršiuje – alus aukščiausios kokybės.
    Seniausia čekiško alaus markė be jokios abejonės yra „Krušovice“, jo istorija prasideda karališkosiose alaus daryklose, kurios pastatytos tolimais 1583 metais. Pačios populiariausios čekiško alaus markės yra "Pilsner Urquell", "Staropramen" ir "Budejovicky Budvar". Taip pat būtina paminėti ir "Velkopopovicky Kozel", kurio istorija prasideda 1727 metais.