Turbūt visi žino jog alkoholinis gėrimas tekila atsirado maždaug XIX amžiaus pabaigoje Meksikoje, gaminamas distiliuojant fermentuotas mėlynosios tekilinės agavos sultis ir dažniausiai vartojamas vienu gurkšniu su druska ir žaliosios citrinos skiltele. Tačiau retas kuris žino ką reiškia ant tekilos butelių esančiose etiketėse užrašai Blanco, Joven, Reposado, Anejo ar Extra Anejo. Be abejo tai tekilos rūšys. Panagrinėkime jas smulkiau:
- Blanco - labiausiai paplitusi, jaunos nebrandintos skaidrios tekilos rūšis. Išpilstoma į butelius praktiškai iškart po distiliacijos. Gali būti dviejų variantų: prieš išpilstymą trumpai palaikoma nerūdijančio plieno induose arba ne ilgiau kaip 30 dienų palaikoma didelėse ąžuolinėse statinėse. Jei ant etiketės rasite užrašą 100% agava, atminkit jog ši jauna tekila bus stipresnė ir skanesnė.
- Joven - iš esmės tai ta pati blanco, tačiau pagardinta priedais ir kvapiosiomis medžiagomis. Rezultate tokia tekila atrodo labiau išlaikyta ir suminkština aštroką blanco skonį. Dėl gaunamos tamsesnės tekilos spalvos kartais ši rūšis pavadinama suave ar oro(auksinė). Išgaunamos auksinės spalvos paaiškinimas - karamelė ir esencijos su ąžuolo natomis. Tokia tekila dažniausia gaminama eksportui, tačiau ji prastesnė nei 100% agava.
- Reposado - ši tekila nuo 2 iki 12 mėnesių išlaikoma didelėse ąžuolinėse statinėse. Savo tėvynėje Meksikoje ši rūšis užima apie 50% visos tekilos rinkos. Tos kompanijos kurios reposado rūšies išlaikymui vietoje jau naudotų statinių naudoja naujas, nori suteikti tekilai minkštumą greičiau, o kelis kart panaudotas statines vėliau naudoja anejo rūšies brandinimui.
- Anejo - ši tekila 200 litrų statinaitėse bręsta ne mažiau kaip 12 mėnesių. Laikoma jog pats optimaliausias išlaikymas 4-5 metai. Šios rūšies tekila gaunasi dar tamsesnė nei reposado. Anejo rūšies brandinimui naujų statinių nenaudoja, jos tekilai suteikia per stiprų medienos skonį.
- Extra anejo - nuo 2006 metų tokia tekila privalo būti brandinama ne mažiau kaip 36 mėnesius. Toks ilgas išlaikymas gėrimui suteikia turtingą skonį ir aromatą su ryškiai išreikštomis vanilės, prieskonių ir karamelės natelėmis. Tokios tekilos kaina labai priklauso nuo jos amžiaus ir kokybės.