500gr. juodos duonos
300gr. cukraus
15gr. šviežios mielės
5l vandens
Paruošimas:
300gr. cukraus
15gr. šviežios mielės
5l vandens
Paruošimas:
Duoną supjaustom smulkiais gabalėliais ir pakaitinam orkaitėje kol įgaus auksinį atspalvį. Jei norim kartesnės giros - kaitinam daugiau. Pakepintą duonytę sudedam į puodą ir užpilam 3 litrais verdančio vandens. Uždengiam dangčiu ir pastatom ataušti. Parenkam indą rauginimui, uždengiam marle ir nukošiam į jį užpiltą duoną. Nupiltą duoną iš naujo užpilam likusiais 2 litrais vandens ir pastatom valandai pastovėti. Po valandos nukošiam ir šį skystį į rauginimo indą. Pridedam ten dar cukrų bei mieles ir gerai sumaišom. Viską padarę pastatom indą pastovėti kur nors nuošaliau kambario temperatūroje. Stovėt turės 8 valandas, tad geriau taip pasiplanuot, jog rūgimas vyktų naktį. Jei norit, kad jūsų naminė gira įgautų pikantiškesnį skonį, galite įdėti kelis griežinėlius citrinos arba kelis juodųjų serbentų lapelius. Viskas, naminė gira paruošta.